Τρίτη 17 Ιουνίου 2025

"Το παιδί κουνέλιασε", η Αντωνία Θεοχαρίδου για το "μπαμπά σου λείπω;" στην Εφημερίδα των Συντακτών.

 Παναγιώτης Γκούβερης στο βιβλίο του με τίτλο «Μπαμπά σού λείπω; - Ιστορίες με αφορμή τη γονική αποξένωση» προσεγγίζει ένα κοινωνικό πρόβλημα που γίνεται εντονότερο μέρα με τη μέρα, αυτό των διαλυμένων οικογενειών. Στο βιβλίο συνενώνονται υπερρεαλιστικά, θεατρικά και ρεαλιστικά στοιχεία, ενώ προβάλλονται συλλογικές παθογένειες και στερεοτυπικές θέσεις. Ο συγγραφέας, εστιάζοντας, κυρίως, σε παιδικά βιώματα και οικογενειακά δράματα, ανασύρει το πέπλο της ιδεατής εικόνας με την οποία εντέχνως περιβάλλονται αυτά από την ίδια την οικογένεια και τα προβάλλει σε κοινή θέα. Οχι για να καταγγείλει, απλά για να προβληματίσει τον αναγνώστη.

Τα τριάντα επτά πρώτα κείμενα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θραύσματα, σπαράγματα μιας παιδικής ψυχής που υποφέρει, διότι δεν αναγνωρίζει τα γνωστά ερείσματά της και αδυνατεί να ερμηνεύσει τον κόσμο όπως τον ερμήνευε μέχρι τη στιγμή της μεγάλης ανατροπής.

Κεντρικός ήρωας της συλλογής είναι το παιδί, το ανώνυμο παιδί της κάθε εποχής και του κάθε τόπου. Το παιδί που αρνείται να καταλάβει γιατί του αφαιρέθηκε το δικαίωμα να βλέπει τους γονείς του, το παιδί που έχασε την παιδικότητά του από τα δυο του χρόνια. Γύρω του, περιστρέφονται σε διαφορετικές τροχιές, η μάνα, ο πατέρας, ο κύριος δικαστής, διαταράσσοντας την αρμονική συναισθηματική εξέλιξή του. Λόγω ειδικών συνθηκών, θα σου πουν αν τους ρωτήσεις. Λόγω νομοθεσίας.


Οι ήρωες του Γκούβερη δεν τοποθετούνται σε περιβάλλοντα ακραίων συγκρούσεων, σε κακοποιητικά και παραβατικά περιβάλλοντα. Κάθε άλλο. Πρόκειται για οικογένειες της διπλανής πόρτας, για γονείς καθωσπρέπει, που όμως μεταμορφώνονται λόγω συνθηκών. Αυτή τη μεταμόρφωση το παιδί επιχειρεί να την κατανοήσει επινοώντας φανταστικά σενάρια στα οποία ο αποδομημένος κόσμος του νοηματοδοτείται εκ νέου.

Ο φακός του σκηνοθέτη- συγγραφέα στρέφεται προς το εσωτερικό των χαρακτήρων και εστιάζει στα αντιφατικά συναισθήματα, τα ανομολόγητα, και η πένα του επιλέγει να τα σκιαγραφήσει με ελλειπτικές προτάσεις, σιωπές, μαύρο χιούμορ. Πλάνα κοντινά που εστιάζουν σε κινήσεις και εκφράσεις. Ο Γκούβερης παρατηρεί και καταγράφει συναισθήματα και συμπεριφορές. Ερευνά, μελετά, συμπάσχει. Δημιουργεί δυνατές εικόνες και μας τις μεταφέρει μέσα από τις λέξεις, με σκοπό να μας συγκινήσει, να μας σοκάρει. Και το πετυχαίνει, γιατί ξέρει να επιλέγει τις λέξεις. Λέξεις μαχαίρια που κόβουν το σώμα της οικογένειας και το μοιράζουν στα δυο… στην τύχη… όπως βολεύει… χωρίς πολλά πολλά. Χωρίς φλυαρίες.

Στα κείμενα, ο χώρος εμφανίζεται απρόσωπος, αόριστος, όπως και ο χρόνος. Το σπίτι δεν είναι πια το προστατευτικό κουκούλι όπου τα μέλη της οικογένειας νιώθουν ασφάλεια και αγάπη. Είναι μια κρυψώνα, ένας χώρος απομόνωσης, όπου υπάρχει πάντα ο φόβος της παραβίασης.

Τα αντικείμενα-σύμβολα της παιδικής ηλικίας: η τσάντα, η τούρτα, το κουνελάκι, χρησιμοποιούνται ως στοιχεία προσδιορισμού του χρονικού πλαισίου των ιστοριών. Η ζωή του παιδιού είναι οργανωμένη βάσει του ημερολογίου, της συμφωνίας, της δικαστικής απόφασης. Παιδί-βαλίτσα, παιδί-μπαλάκι, παιδί-αντικείμενο, παιδί-μέσον διαπραγμάτευσης, παιδί-μέσον πίεσης. Ολα γίνονται με πρόσχημα το καλό του παιδιού.

Στο σύμπαν που δημιουργεί ο συγγραφέας περιλαμβάνονται σημαντικές φιγούρες του κόσμου της φαντασίας, που όμως εμφανίζονται για να αποδομηθούν, όπως συμβαίνει με τον Αγιο Βασίλη, ο οποίος, από πρότυπο προσφοράς και αγάπης, μεταμορφώνεται σε ακόμα έναν ανεύθυνο και αδιάφορο χαρακτήρα. Ο συγγραφέας δίχως άλλο γνωρίζει πολύ καλά την παιδική ψυχή και την προσπάθειά της για αυτοΐαση.

Σε κάποια από τα κείμενά του ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μια ιδιότυπη γλώσσα, μια «ψευδοκαθαρεύουσα», όπως ο ίδιος την αποκαλεί. Ο εκφραστικός αυτός τρόπος λειτουργεί απελευθερωτικά για τον ίδιο και ενισχύει την έννοια της διαχρονικότητας του θέματος. Οι γραμματικοί και οι συντακτικοί κανόνες παραβιάζονται. Οι προτάσεις γίνονται αποσπασματικές και ελλειπτικές. Οι τολμηρές μεταφορές, οι απροσδόκητοι και ετερόκλητοι συνδυασμοί λέξεων κυριαρχούν. Νέες λέξεις εμφανίζονται για να δηλώσουν εμφατικά τα συναισθήματα του παιδιού: «δεξιόθρηνος, ζερβόθρηνος, το παιδί κουνέλιασε, κάλτσια ένδυση. Η γλώσσα γίνεται συμβολική, ελλειπτική, υπαινικτική. Ενισχύει το τραγικό ύφος των κείμενων και βοηθάει τον συγγραφέα να πάρει απόσταση από τα γραφόμενα. Οι επινοημένοι διάλογοι του βιβλίου δεν ακολουθούν τη συνήθη λογική, έντεχνα και ευφυώς, μέσα από ελιγμούς και δαιδάλους, εκμαιεύουν την απάντηση-φάρμακο για το παιδί. Συχνά ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το πικρό χιούμορ για να καυτηριάσει τις επιλογές των ενηλίκων.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα από αυτά που ρίχνουν το μπαλάκι για να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Αυτό είναι το ταλέντο του Παναγιώτη… Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο έχει επιλέξει να μας μιλά για τα δύσκολα και καθημερινά, για όλα αυτά στα οποία θα προτιμούσαμε να ρίχναμε μόνο μια κλεφτή ματιά… γιατί πληγώνουν και πληγώνουν, γιατί είναι αληθινά.

*Εκπαιδευτικός, συγγραφέας, εμψυχώτρια Δημιουργικής Γραφής


Εφημερίδα των Συντακτών, 14.6.2025

Κυριακή 1 Ιουνίου 2025

Η βιβλιοκριτικός Μαρία Λιάκου για το "μπαμπά σου λείπω;"

 Ο Παναγιώτης Γκούβαρης με το νέο του βιβλίο έρχεται να μας αφηγηθεί «μικρές ιστορίες συναισθηματικών τραυμάτων». Με μια εικαστική προσέγγιση κειμένου «δίδει φωνή» στα παιδιά με υλικό τα μικρά γράμματα, τις σημειώσεις, τις μικρές αφηγήσεις των παιδιών και συνθέτει ένα ενδιαφέρον κείμενο ανάγνωσης. Θα έλεγα ότι μας «κρούει τον κώδωνα», μας συγκινεί και μας προβληματίζει για ένα δύσκολο ζήτημα, αυτό της ζωής των παιδιών μετά το διαζύγιο των γονέων.

Με την θεματική αυτή επιχειρεί να μετασχηματίσει το αναδυόμενο αυτό πρόβλημα και τις εκδοχές του σε ένα σύνθετο κείμενο που παρουσιάζει τις συμπλέξεις του, θέτοντας καίρια ερωτήματα:

-Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω όταν ένας κύκλος ζωής κλείνει ή διακόπτεται –από επιλογή;

-Πώς βλέπουμε (αν το βλέπουμε) το συναισθηματικό αποτύπωμα του διαζυγίου στα παιδιά και πώς το διαχειριζόμαστε;

-Πώς αυτές οι εύθραυστες ιστορίες βιώματος και συναισθημάτων των παιδιών αποτελούν «το δικό τους σπίτι»;

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε ενότητες που έχουν τους κάτωθι τίτλους: Μόνη μου- Με τον μπαμπά – Με τη μαμά- Και με τους δυο – Με τον κύριο δικαστή – Όλοι μαζί!

Μέσα από σύντομες ιστορίες με την γλώσσα των παιδιών, μας αποδίδει την προσωπική πρόσληψη και τον πόνο των παιδιών από το διαζύγιο. Την αποτύπωση της απώλειας που βιώνουν μέσα στην νέα συνθήκη ζωής τους. Βρίσκονται σε άγνωστα νερά και ζουν μια ζωή που έχει ανατρέψει την μέχρι τώρα καθημερινότητά τους. Η συναισθηματική παλίρροια τα παρασέρνει και καλούνται να ισορροπήσουν σε μια άγνωστη ροή με συναισθηματική απορύθμιση. Έχουν να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις μεταξύ των γονιών και την έλλειψη επικοινωνίας. Τον συναισθηματικό τεμαχισμό τους ως προς την αγάπη που νιώθουν προς τους δυο γονείς.

Και όπως αναφέρει στο βιβλίο της «Πώς να διαβάζουμε Λογοτεχνία» η Terry Eagleton, εκδόσεις πεδίο (2023) σελ. 118 «Η λογοτεχνία θεωρείται μερικές φορές ένας τρόπος εμπειρίας «δι’ αντιπροσώπου». Αυτό ο συγγραφέας εδώ μας το αποδίδει με επιτυχία.

Είναι γεγονός ότι ακόμα και στις μέρες μας η οικογένεια παραμένει ένας θεσμός προστασίας και ασφάλειας. Μπορεί τα οικογενειακά σχήματα- μορφές να μεταβάλλονται και να μιλούμε για «κρίση» της οικογένειας, δεν παύει όμως να υφίσταται και να παίζει καθοριστικό ρόλο. Ναι, η αποξένωση των μελών συχνά είναι ορατή. Τα διαζύγια αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς και τα παιδιά συχνά γίνονται θύματα.

Ένας γάμος τερματίζεται με το διαζύγιο, όχι όμως και η οικογένεια που δημιουργήθηκε. Τα παιδιά πάντα θα χρειάζονται και τους δύο γονείς να τα αγαπούν και να νοιάζονται και εδώ ο συγγραφέας μας το αναφέρει συχνά. Έχουν ανάγκη από γονείς ικανούς να επικοινωνούν και να συνεργαστούν μεταξύ τους για να τα μεγαλώσουν. Να δημιουργήσουν και μετά το διαζύγιο συνθήκες συνέχειας και καλής επικοινωνίας που συχνά δεν υπάρχουν.

Εξίμισι ακριβώς!

-Να φέρεις τη μικρή εξίμισι ακριβώς, ό,τι λέει η απόφαση!

-Αν αργήσω;

-Θα πάω στο τμήμα.

-Αν αργήσω πέντε λεπτά μόνο;

-Ούτε λεπτό, θα πάω στο τμήμα.

-Καλά, τότε θα στη φέρω επτά παρά είκοσι στο τμήμα. (σελ.50)

 

Ένα διαζύγιο θα επηρεάσει τα παιδιά και η καλή επικοινωνία των γονιών θα τα προστατέψει από εντάσεις και διαφωνίες και θα δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον που το έχουν ανάγκη για να μεγαλώσουν, μας τονίζουν οι ειδικοί. Ζητήματα χρημάτων διαβίωσης αλλά και διακοπών απαιτούν προσοχή και υπέρβαση από προσωπικούς εγωισμούς των γονιών για την ψυχική αρμονία του παιδιού ή των παιδιών.

Ο συγγραφέας εδώ με έναν προβολέα «ρίχνει» το φως του και φωτίζει καίρια σημεία:

Η απουσία του ενός γονέα δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από το παιδί και την βιώνει ως μια ανυπόφορη συνθήκη. Οι δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν ωράρια και ημέρες επικοινωνίας είναι ένα σοβαρό ζήτημα και μια νέα συνθήκη προσαρμογής ζωής (για το παιδί). Η διαμονή πότε στο σπίτι του ενός γονέα και πότε στο άλλο δυσκολεύει την γαλήνη και την ξεγνοιασιά του.

Οι γονείς είναι σημαντικό να εξετάσουν τον τρόπο, στο πώς θα μιλήσουν για την απόφαση τους να χωρίσουν ως ζευγάρι αλλά όχι ως γονείς. Να ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους ( θυμός- φόβος- θλίψη- αγωνία…) Όταν εξωτερικεύονται οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα είναι ωφέλιμες και δίδεται η δυνατότητα της συναισθηματικής έκφρασης που είναι σημαντική για την μετέπειτα ζωή τους. Όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες ενός διαζυγίου οι γονείς δεν χρειάζεται να αποσιωπούν τα δικά τους συναισθήματα αλλά να μην «χρησιμοποιούν» τα παιδιά ούτε να αποζητούν παρηγοριά σε αυτά γιατί δημιουργούν σύγχυση καταστάσεων και ρόλων. Δεν χρειάζεται να τα δωροδοκούν από δική τους αμηχανία ή τύψεις με χρήματα, κινητά τηλέφωνα και άλλα είδη. Τα παιδιά χρειάζονται να αισθάνονται την αγάπη, την αγκαλά, το φιλί του γονιού και την κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών τους.

Ο συγγραφέας με το βιβλίο του -χωρίς διδακτισμό – αναδεικνύει την ευθύνη των γονιών απέναντι στα παιδιά μετά από ένα διαζύγιο, την αναγκαιότητα μιας καλής επικοινωνιακής σχέσης, την σημασία της μητρότητας και της πατρότητας.

Το βιβλίο θυμίζει θεατρική γραφή και ως προς την δομή του αλλάζει προς το τέλος (ως προς την έκταση των κειμένων) και συνθέτει ένα ενδιαφέρον σύνολο σύγχρονης λογοτεχνικής αποτύπωσης που μιλάει για ένα σύγχρονο κοινωνικό θέμα. Ένα βιβλίο είναι σίγουρα χρήσιμο για γονείς, ειδικούς επαγγελματίες και αναγνώστες.


Fractal Μάιος 2025

"Το παιδί κουνέλιασε", η Αντωνία Θεοχαρίδου για το "μπαμπά σου λείπω;" στην Εφημερίδα των Συντακτών.

  Παναγιώτης Γκούβερης στο βιβλίο του με τίτλο «Μπαμπά σού λείπω; - Ιστορίες με αφορμή τη γονική αποξένωση» προσεγγίζει ένα κοινωνικό πρόβλη...